logo SBF

SBF staat voor Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie.

Het doel van SBF is het bevorderen van goede randvoorwaarden voor een optimaal functionerende filantropische sector.

SBF overlegt met de overheid inzake voorgenomen beleid, uitvoeringskwesties en wetgeving.

Actuele dossiers zijn het toepasselijke fiscale stelsel (b.v. ANBI-status; giftenaftrek), kwaliteit en toezicht (Validatiestelsel, b.v. Erkenningsregeling Goede Doelen) en overige wet- en regelgeving.

SBF is een platform dat de gemeenschappelijke belangen behartigt van vier zelfstandige brancheorganisaties.

SBF woordvoerder Jan van Berkel in Telegraaf: wetsvoorstel schadelijk voor privacy, veiligheid en geefbereidheid donateurs.

SBF woordvoerder Jan van Berkel in Telegraaf: wetsvoorstel schadelijk voor privacy, veiligheid en geefbereidheid donateurs.

Op 9 januari 2019 verscheen in De Telegraaf een groot artikel over het Conceptwetsvoorstel transparantie maatschappelijke organisaties, dat dramatische gevolgen voor de hele filantropische sector kan hebben. De Telegraaf: “Goede doelen, verenigingen en kerken luiden de noodklok over een wetsvoorstel van minister Dekker (rechtsbescherming). Als zij de identiteit van al hun grote gevers openbaar moeten maken, vrezen ze voor hun inkomsten’.
In dit Telegraaf artikel komt SBF woordvoerder Jan van Berkel, voorzitter van Goede Doelen Nederland, uitgebreid aan het woord. Van Berkel en SBF in De Telegraaf:

‘Verplichte publicatie is ‘onacceptabel’, stelt het platform Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF), waarin organisaties van onder meer goede doelen en kerken samenkomen. Jan van Berkel, bestuurslid van SBF en voorzitter van Goede Doelen Nederland: ‘Als dit voorstel wet wordt, vrezen wij dat dit donateurs afschrikt om grote bedragen te geven. Het voorstel is schadelijk voor hun privacy, hun veiligheid en de geefbereidheid in Nederland’.