logo SBF

SBF staat voor Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie.

Het doel van SBF is het bevorderen van goede randvoorwaarden voor een optimaal functionerende filantropische sector.

SBF overlegt met de overheid inzake voorgenomen beleid, uitvoeringskwesties en wetgeving.

Actuele dossiers zijn het toepasselijke fiscale stelsel (b.v. ANBI-status; giftenaftrek), kwaliteit en toezicht (Validatiestelsel, b.v. Erkenningsregeling Goede Doelen) en overige wet- en regelgeving.

SBF is een platform dat de gemeenschappelijke belangen behartigt van vier zelfstandige brancheorganisaties.

Goede doelen vrezen verlies van ‘grote gevers’ door nieuwe wet

Goede doelen vrezen verlies van ‘grote gevers’ door nieuwe wet

Nu.nl meldt:

Goede doelen zijn bang dat de conceptwet Transparantie maatschappelijke organisaties donateurs doet afhaken of aanzet tot lagere schenkingen. De wet verplicht charitatieve instellingen om donateurs die meer dan 15.000 euro geven met naam, woonplaats en hun donatiebedrag openbaar te maken.

De directeuren van Natuurmonumenten, KWF en Amnesty doen maandag gezamenlijk hun beklag over de mogelijke invoering van de wet. De zorgen worden sectorbreed gedragen, zegt voorzitter van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland Jan van Berkel tegen NU.nl. “Het concept is onacceptabel en moet zo snel mogelijk van tafel.”

De conceptwet moet geldstromen naar instellingen die afhankelijk zijn van giften in kaart brengen; van scoutingclubs tot goede doelen en kerken. Waar de wet vooral voor bedoeld zou zijn, is om verdachte buitenlandse financiering van moskeeën tegen te gaan.

“Alsof je met een kanon op een mug schiet”, zegt Bjørn van der Boom van Natuurmonumenten. “Dit is echt krankzinnige wetgeving.”

Lees het hele artikel hier.